Během veder bychom rozhodně neměli podceňovat pitný režim, tedy přesně řečeno vodu. Jiné nápoje jako je káva a čaj jsou spíše hodnoceny jako potrava a slazené limonády nás naopak dovedou ještě více dehydratovat a nepomůže jim dokonce ani několik kostek ledu. Ochlazení je totiž je krátkodobé a pak naopak přichází opět šok.

„Vodu bychom tak měli mít k dispozici po celý den, zároveň je v těchto dnech vhodné vypít minimálně o půl litru více než jsme běžně zvyklí. Ideální je vodu doplnit citrónem, nejen pro chuť, ale především proto, že nás osvěží, dodá nám vitamíny a působí i antioxidačně. Přitom paradoxně nezpůsobuje překyselení žaludku,“ říká MUDr. Vlasta Plachá, praktická lékařka Polikliniky na Národní.  A jeden nečekaný tip na závěr. Voda by ideálně měla mít pokojovou teplotu nebo být vlažná, nikoli ledová. Důvod je prostý, teplý nápoj totiž náš organismus lépe vstřebá, zažene snáze žízeň, a hlavně podpoří i pocení, které je pro celkové ochlazení organismu zásadní. Připomeňme si též, že alkohol způsobuje odvodnění, nikoliv ovšem pocením, nýbrž jinou cestou, čímž znesnadňuje našemu tělu snahu o udržení vlastní teploty.

Víte, že vedro může být zničující pro mozek i psychiku?